In het dagelijks leven spelen dieren een steeds prominentere rol. Niet zo verwonderlijk dat dieren meer en meer terugkomen in de marketing- en reclamewereld. Bij reclame voor dierenproducten is het vanzelfsprekend, maar ook grote merken maken regelmatig gebruik van dieren. Dieren maken een merk vaak sympathieker. Sommige dieren zijn daardoor zo beroemd geworden dat ze symbool staan voor een merk. In dit blog bespreken we 14 van zulke bekende reclamedieren. Weet jij wie dat zijn, wat hun rol was en bij welk merk de dieren horen?

1. Al het goeie komt van Melkunie koeien
In de jaren ‘90 nam de koe een prominente plek in, in de reclames van Melkunie. Eerst met de slogan ‘Al het goeie komt van Melkunie koeien’. Later met advertenties met de koe als Miss Holland en de fameuze ”ik zei nog zo, geen bommetje” reclame. Op het hoogtepunt moest de reclame voor Melkunie Milkshake met daarin een koe in een zijspan van een motor van de buis gehaald worden. Het product was door de reclame zo populair geworden dat de zuivelfabrikant niet meer aan de vraag kon voldoen.
2. De Gouden Loeki van STER
Van 1972 tot 2004 sierde Nederlands misschien wel bekendste leeuwenpop Loeki de reclame van STER op tv. Loeki stond bekend om zijn klunzigheid en kreet, ‘Asjemenou’. Na 2004 dook de leeuw nog op als reclamemateriaal voor o.a. Edah, C1000 en Samsung. Vanaf 2006 zijn de originele poppen en rekwisieten uit de filmpjes tentoongesteld bij het Instituut voor Beeld en Geluid in Hilversum. Ook is er een prijs vernoemd naar deze leeuw, want elk jaar wordt ‘De Gouden Loeki’ uitgereikt voor beste reclame.
3. Het lelijke hondje Frekkel van de Staatsloterij
In de reclame voor het oudejaarslot stal het lelijke hondje Frekkel ieders hart. Als het baasje van Frekkel de prijs van 30 miljoen zou winnen dan zou hij echt iets moois kopen. Bij die woorden voelde de lelijke Frekkel zich te veel en nam de benen. De baasjes zetten alles op alles om Frekkel terug te vinden en zelfs het eventueel winnende lot gaven zij weg om de hond te vinden. Frekkel werd gevonden en lag weer veilig in zijn eigen mandje. Nederland haalde opgelucht adem. De Staatsloterij ook want de reclame was het gesprek van de dag.
4. Wraakzuchtige olifant van Rolo
De prijs voor de beste reclame ging in 1996 naar Rolo. Het vervelende kleine jongetje dat een baby olifant pest door zijn laatste Rolo juist niet te geven, gevolgd door een treiterend ‘na, na, nenana’ uit de jongen zijn mond. Jaren laten neemt de inmiddels volwassen olifant wraak op de inmiddels volwassen man. Tijdens een optocht neemt de olifant revanche op de man door hem een ferme klap met zijn slurf te geven. Je leeft met de situatie mee en dan kun je niet anders dan glimlachen en denken ‘karma’.
5. Het Wereldnatuurfonds en de pandabeer
Dat een fonds als het Wereldnatuurfonds een dier als symbool heeft is niet zo gek natuurlijk. Dat dieren in hun reclames een grote rol innemen is ook geen verrassing. Waarom nou juist een Panda? Het WWF zocht voor haar logo naar een symbool wat voor iedereen over de hele wereld herkenbaar zou zijn. De zachtaardige uitstraling van dit dier met zijn zwarte plekken rondom ogen, oren, poten en schouders is herkenbaar én onvergetelijk. Bovendien is de panda met uitsterven bedreigd.
6. Whiskas, Sheba en Felix katten
Dat bij de reclame voor kattenvoer een kat centraal staat is een beetje een open deur. Zie je bij de merken Whiskas en Sheeba zowel op de verpakkingen als in de reclames de sierlijke en chique raskat Britse Korthaar centraal staan. Bij Felix is dat juist een ‘huis-tuin- en keuken’ kat. Een zwarte kat met witte bef. Op de verpakkingen van het voer is het een getekende versie. In de reclame, o.a. met de bekende slogan, “Oeh, dat smaakt”, is het wel een echte kat die graag een hapje wilt proeven.
7. Hamsteren met Albert Heijn
Het zijn niet altijd de echte dieren die de show stelen. Voorafgaand en tijdens de hamsterweken van Albert Heijn is het de geanimeerde versie van dit kleine, wollige knaagdier dat voedsel in zijn grote wangzakken kan opslaan om het te vervoeren naar zijn voorraad. Precies hetgeen dat Albert Heijn graag wil dat de klanten doen tijdens de misschien wel bekendste voordeelweken: zoveel mogelijk voorraad inslaan.
8. De oranje leeuw van de ING
De leeuw, staat bekend als de koning van het dierenrijk en staat symbool voor wijsheid, sterkte en gezondheid. Geen verkeerde symbolen voor de uitstraling van de identiteit van een financiële instelling. De blauwe leeuw was altijd al het symbool van De Postbank. In 2009 werd deze ondergebracht bij de ING Group en verdween de blauwe leeuw als logo om te wijken voor een oranje de kleur van de ING.
9. De Zwanen van KLM
In 1995 werd de reclame van ‘onze’ Koninklijke Luchtvaart Maatschappij uitgeroepen tot de beste reclame. In de commercial is een zwaan te zien die, volledig onder controle en in alle rust, land op het water. In vrijwel alle culturen staat de zwaan symbool voor trouw, betrouwbaar, vertrouwen, wijsheid, kracht, elegantie, liefde en harmonie. Eigenschappen waar een vliegtuigmaatschappij, en zeker een Koninklijke zich graag mee identificeert.
10. Ongekend uithoudingsvermogen van het Duracell konijn
Ook Duracell kan goed uit de voeten met de animatieversie van een dier. Duracell associeert zichzelf graag met een konijn vanwege het uithoudingsvermogen en de snelheid van het dier. In de reclames van het batterijenmerk speelt een roze knuffelkonijn de hoofdrol. Dankzij de Duracell batterij wint dit konijn elke race van alle andere knuffel konijntjes op merkloze batterijen.
11. Familie Croky en de papegaai
Dit chips merk werd in 1966 opgericht door een familie uit het Belgische Nieuwkerke. De familie was van origine hoteluitbater die op het idee kwam om chips te gaan verkopen. De papegaai van de familie, genaamd Croky was net overleden en dus besloot de familie hun bedrijfje naar de vogel te vernoemen en zo werd de brutale papegaai de mascotte van het chipsmerk. Hoe makkelijk kan het zijn?
12. De lachende koe van La Vache qui rit
De naam ‘La Vache Qui Rit’, betekent letterlijk ‘de lachende koe’ en is puur verzonnen om het kaasmerk op te laten vallen. Dit in combinatie met het ronde doosje waarin de mini kaasjes in verpakt zitten en de tekening van de lachende koe is bijzonder geslaagd. Het kaasmerk is in 1865 opgericht en tot op de dag van vandaag een begrip.
13. De ijsbeer van Vicks Blue
“Zonder Vicks Blue was ik allang aan nieuwe stembanden toe”. De welbekende pay off van Vicks die in meerdere reclames gebruikt werd waarin een ijsbeer centraal stond. In de ene reclame had de ijsbeer een nacht op een feest doorgebracht. In de andere reclame had de ijsbeer te maken met twee jongere ijsberen waar hij op moest passen en regelmatig zijn stem moest verheffen. De ‘vermenselijking’ van de ijsbeer was een groot succes en Vicks Blue werd een van de bekendste keelsnoepjes.
14. De puppy van toiletpapierfabrikant Page
Bijna niets dat een mensenhart meer doet smelten dan een zachte, donsachtige puppy weet ook toiletpapierfabrikant Page. Inmiddels is de Labrador puppy in hun reclame een begrip geworden. Met een cuteness overload benadrukt de hartenveroveraar hoe zacht, maar toch onverwoestbaar het toiletpapier is. Als zelfs een puppy het papier niet kapot krijgt dan kan iedereen aan de rol is de boodschap.